top of page

VEEL GESTELDE VRAGEN

Ik ben vrijwel graag bereikbaar voor vragen of overleg. Bel me gerust, of stuur een appje;

06- 183 85 359. Wellicht ben je al geholpen met onderstaande veel gestelde vragen

 • Kan ik ook eerst overleggen voordat ik een afspraak maak?
  Jazeker! Bel me met je vraag en we overleggen wat het beste is om te doen. Soms kan ik je (nog) niet helpen en adviseer ik je eerst naar een huisarts te gaan. Dat kan vaak al telefonisch worden bepaald.
 • Wat is een "knoop" in een spier?"
  Als een gebied onvoldoende doorbloed wordt en spiervezels hierdoor een tekort aan zuurstof oplopen, kan een spier niet goed meer functioneren en raakt hij overbelast. De spier gaat verkrampenen functioneert op die plek dan niet meer optimaal. Allerlei afvalstoffen hopen zich op en de spiervezels er omheen nemen de functie over, totdat ook zij het niet meer kunnen. De verkramping van de spiervezels en ophoping van afvalstoffen noem je een knoop ofwel een Triggerpoint.
 • Gaat een knoop vanzelf weg?
  Nee. Een knoop is een verzameling van verkrampte spiervezels die niet (goed) meer functioneren. Als de oorzaak wordt weggenomen (zie 'PIJNVRIJ') wordt de doorbloeding weer hersteld en kan de triggerpoint, de knoop, zichzelf redelijk goed oplossen. Een reset, een zachte behandeling met speciale technieken, kan de knoop volledig wegnemen. Een goede (sport)massage kan ook voor een nieuwe doorbloeding zorgen, waardoor er weer zuurstof in de spier komt en opgehoopte afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. De oorzaak wordt met een massage echter niet weggenomen. Zie 'PIJNVRIJ', of de tekst op mijn welkomspagina.
 • Ik heb al jaren last van een pijnlijke, stijve onderrug. Is daar nog iets aan te doen?"
  Jazeker! Echter, spieren verkrampen niet zomaar. Zie 'PIJNVRIJ' in het menu en de uitleg op de welkomspagina! Massage kan een spier ook aardig soepel en een stuk gezonder. Doordat je de spieren weer gaat gebruiken, herstelt je lichaam steeds beter. Ik werk hiervoor samen met de deskundigen in Westland Sportcentrum. Samen kunnen we, desgewenst, een programma uitwerken dat bij jou past. De oorzaak wordt hier echter meestal niet mee weggenomen.
 • Waarvoor dient een massage?
  Heb je even? BEVORDERING BLOEDCIRCULATIE Bloedcirculatie is van vitaal belang voor ons lichaam. Via het bloed worden voedingsstoffen naar de cellen vervoerd en afvalstoffen afgevoerd. Dus ook naar spiercellen. Een spier maakt bij het bewegen melkzuur aan, dit is een afvalstof. Normaal wordt dit melkzuur goed afgevoerd door de bloedvaten in de spier, maar soms kunnen er zogenaamde ‘knopen’ ontstaan. Een knoop, ook wel triggerpoint genoemd, is een bundeltje spiervezels wat als het ware aan elkaar blijft plakken en niet meer soepel in en uit elkaar beweegt. In zo’n knoop hoopt melkzuur zich op, wat een dof zwaar en moe gevoel in de spier geeft. Die knopen zorgen ook dat de spier op sommige plekken wat korter is en daardoor kan trekken aan het uiteinde ervan. Door middel van massage worden deze knopen uit de spieren gehaald, waardoor het melkzuur goed weg kan. VERHOGING VAN DE WEERSTAND Ook verlaagt een massage het stresshormoon cortisol. Als cortisol te lang in het lichaam aanwezig is, is dat ongunstig voor de weerstand. Door de diepe ontspanning bij massage schakelt het zenuwstelsel over op een modus van herstel. Daarbij bevordert massage de aanmaak van serotonine en oxytocine, beide feelgoodhormonen die rust, ontspanning en een fijne gemoedstoestand opleveren. Massage kan vooral goed helpen als je last hebt van malende gedachten. RUST IN JE HOOFD Door een massage kun je veel beter je lichaam voelen en raken de gedachtes naarmate de tijd vordert steeds meer op de achtergrond. Als je met een probleem worstelt, helpt het vaak niet om er maar constant mee bezig te zijn, maar juist om het even los te laten. De hersenen zijn op de achtergrond dan nog wel op zoek naar de oplossing en als je het niet verwacht schiet het je dan plots te binnen. Niet voor niets krijg je de beste ideeen als je iets schijnbaar onbelangrijks doet, zoals douchen of op de wc zitten.
 • Wat is het verschil tussen een sportmassage en een ontspanningsmassage?
  Beide vormen zorgen voor ontspanning. Een sportmasseur is beter opgeleid om specifiekere klachten aan te pakken. De massage is vergelijkbaar, hoewel bij een sportmassage de pijnpunten letterlijk en figuurlijk aangepakt zullen worden. Een sportmassage is een stevigere, doch zeer ontspannende massage, die soms een beetje pijnlijk kan zijn.
 • Wordt de behandeling vergoed?
  De massages van een sportzorgmasseur komen in aanmerking voor een vergoeding van sommige verzekeraars. Zie hieronder. De kans is echter klein dat u deze verzekering heeft. Ik heb mij mede hierdoor niet vast willen leggen aan de afspraken die een zorgverzekeraar wil maken. Mijn client, jij, staat bij mij centraal en ik hou pas op wanneer er resultaat is. Niet wanneer het aantal minuten/bezoeken in het verzekeringspakket zijn opgemaakt. FBTO: in de module Conditie en Fitheid: vergoeding € 150 per jaar, Interpolis: vergoeding vanuit de collectieve aanvulling MeerHockey: 50% tot maximaal € 50 per jaar. Zilveren Kruis: via de collectieve verzekering (via bv. werkgever of sportbond): vergoeding 50% tot maximaal € 50 per jaar. Het traject dat ik aanbied voor definitief resultaat wordt niet vergoed door een zorgverzekeraar. Hoewel veelvuldig, internationaal bewezen is de methode nog te onbekend. De farmaceutische industrie speelt hier een grote rol in.
 • Medical Taping tegen Hooikoorts?
  Zeker! Door de rustgevende werking zijn op het immuunsysteem in het bindweefsel in de huid. Een andere verklaring wordt gezocht in de segmentale relaties in het lichaam (wisselwerking tussen spieren, botten, organen, huid,..) De reflexzone's van de longen in het bindweefsel liggen met name op een gedeelte van de rug. Het uitgangspunt van de elastische tapemethode is dat via een externe huidprikkeling reflectoir invloed kan worden uitgeoefend op de bij het innervatiegebied behorende weefselstructuren van ruggenmergsegmenten. De kinesiotape, die direct op de huid wordt aangebracht, stimuleert huidsensoren, die op hun beurt het neurogene stelsel in het lichaam prikkelen.
bottom of page