top of page

E F T

Emotional Freedom Techniques

Om ongewenste gedachtes en gevoelens weg te nemen

en

onderliggende patronen in gedrag op te lossen

Emotional Freedom Techniques (EFT) zijn verschillende technieken die wereldwijd gebruikt worden om emoties te neutraliseren. Na de behandeling, die meestal bestaat uit meerdere sessies, is het mogelijk om aan een trauma terug te denken, zonder dat je daar nog iets bij voelt.

 

Het is tevens een goed middel om er achter te komen wat jou onbewust drijft. Waaróm je op een bepaalde manier reageert of waarom je telkens tegen dezelfde dingen aanloopt. Deze onderliggende oorzaak, vaak een blinde vlek, los je met EFT op.

Een wondermiddel? Ja dat is het. 

Hoe?

EFT pas je toe door te tikken met je vingertoppen op acupressuurpunten, terwijl je aan een stressvolle gedachte denkt. Hierdoor wordt direct het herstelsysteem van het autonome zenuwstelsel gestimuleerd. De relaxatierespons gaat dan aan en de amygdala, het emotionele centrum in het brein, ziet de situatie als "veilig". De stressrespons (de emotie) die 'aan' gaat behorende bij deze herinnering wordt vrijwel direct uitgedoofd. Dit proces gaat heel snel. 

Het is zo eenvoudig, dat je je afvraagt waarom dit inmiddels niet door iedereen gebruikt wordt. Ik denk dat het een kwestie van tijd is. De gedachte dat iets niet zou kunnen is natuurlijk hardnekkig als je het niet zelf ervaart.

In de VS en in Australië is EFT reeds een wetenschappelijk effectief bewezen methode bij traumaverwerking. In Nederland staat een dergelijk onderzoek nog in de kinderschoenen, maar EFT wordt ook hier professioneel toegepast. Ook ik ben hiervoor professioneel opgeleid. Dit betekent dat je stap voor stap begeleid wordt naar datgene wat je wil bereiken.

Wanneer helpt EFT mij?

EFT helpt in èlke situatie wanneer jouw stressrespons aan gaat. Of je nu op dit moment stress ervaart of bij een herinnering die nog steeds stress bij je oproept, zoals:

 

- Je ex, je scheiding

- een operatie

- iets wat ooit iemand tegen je gezegd heeft

- PTSS

- bij seksueel misbruik

- oorlogsherinneringen

- een ongeval

- ervaringen met geweld

- trauma's

- angsten, paniekaanvallen

- etc.

Met EFT los je tevens allerlei overtuigingen over jezelf op, waar je steeds tegenaan loopt.  Zoals; 

- ik ben niet goed genoeg

- dat overkomt alleen anderen

- ik krijg nooit een relatie

- zo ben ik nu eenmaal

- ik ben niet mooi genoeg

- ik kan dat niet

- ik ben snel geïrriteerd

- ik ben niet leuk genoeg

- wat vinden anderen van mij

- alles onder de uitspraak: 'Zo ben ik nu eenmaal'

- etc.

Ik gebruik EFT ook bij het oplossen van fysieke klachten

Je fysiologie wordt aangestuurd door de signalen die het brein geeft. Stop je bijvoorbeeld iets vervelends weg, dan is het signaal dat je geeft 'dreigend gevaar', waarop je hele lichaam reageert en onbewust in chronische stress verkeert. 

Als de onderliggende stressvolle gedachte of herinnering wordt weggenomen, door het neutraliserende effect van EFT, dan verdwijnt een fysieke klacht volledig, zonder restklachten.

Fysieke behandelingen lukt het meestal niet of maar tijdelijk om een klacht op te lossen. Lost het probleem door een fysieke behandeling wèl op, dan popt er op een gegeven moment weer een andere klacht op. Het lijken dan verschillende klachten, terwijl in werkelijkheid dezelfde stressvolle oorzaak in de amygdala hiervoor verantwoordelijk is. En met een fysieke behandeling niet wordt opgelost. De stress-stand in de fysiologie blijft zo in stand. Het lichaam uit het dan slechts op een andere plek.

Zo kan het ook zijn dat je allerlei verschillende (pijn)klachten tegelijk hebt. Met één en dezelfde oorzaak. 

Omdat elke vorm van stress met EFT kan worden weg genomen, biedt het ook effectieve hulp bij klachten als:

- slaapproblemen

- hoofdpijn, migraine

- oververmoeidheid, burn out

- depressieve klachten

- zorgen om een dierbare

- onmogelijk lijkend gewichtsverlies

- moeite met (sport)prestaties (ook in werk, hobby, presenteren, etc.)

- problemen met vruchtbaarheid (meer hierover bij specifieke klachten)

- angsten, fobieën

- overgangsklachten

- chronische (pijn)klachten (reuma, hernia, rug-, nek- en schouderklachten, gewrichtspijn etc.)

- pijnklachten ten gevolge van een blessure of operatie van langer dan 2 maanden geleden

Je bent van harte welkom voor een probeersessie. Ik leer je tijdens de sessies ook hoe je het zelf kunt toepassen. Als je serieus van iets af wil komen, dan zal je daarmee ook thuis aan de slag kunnen. Het kan zijn dat ik dat ook van je vraag. De begeleiding die ik je tijdens onze sessies geef, kunnen je dan verder helpen om je onbewuste patronen los te laten. Ze zijn immers onbewust.

Het verschil tussen EFT en andere therapieën

Veel therapieën richten zich op gedrag, positief denken of inzicht krijgen. EFT richt zich op het direct oplossen van de negatieve emoties die bij jou aan een herinnering of gedachte verbonden zijn. Deze emoties zijn een gevolg van een gedachte die je ooit over jezelf hebt aangemaakt.

 

Door emoties te neutraliseren verdwijnt ook deze gedachte. Ofwel; deze vervelende, storende, onderliggende overtuiging wordt uitgewist. En dat is best fijn. Het kan je heel wat beperkende (mentale èn fysieke) vrijheid schelen. 

 

In gesprekstherapie en mindfulness bijvoorbeeld, zijn verworven inzichten in waarom je ergens tegenaan loopt fijn. Maar als je jezelf telkens vocaal moet oppeppen en trucs moet gebruiken om iets niet erg te vinden, dan ben je niet vrij van de onderhuidse overtuiging. En zet je jezelf misschien iets te vaak nog aan de zijkant (= fysiologische stress). 

EFT lost kleine en grote trauma's op, op een fysiologische manier. De stressvolle, negatieve gedachte en gevoelens zijn er simpelweg niet meer.

Een voorbeeld:

Je bent 9 jaar geleden gescheiden. Je ex-partner heeft je in de steek gelaten, ging vreemd/ sprak niet/ was geen partner/ jullie zijn uit elkaar gegroeid/... En hoewel je je leven weer hebt opgepakt, maken sommige herinneringen je nog steeds boos. Als je hem/haar op verjaardagen ziet, of in de supermarkt in de stad, geeft dat nog steeds wat stress. Misschien hebben jullie samen kinderen en gaat de overdracht, op z'n zachts gezegd, telkens zeer stressvol.

Je hebt alle reden voor deze boosheid vind je. En misschien denk je; als ik niet meer boos ben, dan wint de ander... 

Je probeert de boosheid aan de kant zetten en denkt 'Het is zijn / haar probleem, niet het mijne'. Maar die boosheid sluimert. En je denkt dat dat niet anders kan. Het is nou eenmaal zo. Boosheid hoort bij mens zijn. En zeker als iemand je iets heeft aangedaan.

 

Zou het dan niet fijn zijn als je die boosheid, wrok gemixt met verdriet niet meer zou voelen? Als het geen negatieve energie-vretend deel van je leven zou zijn? Want, wie drinkt ondertussen op dit moment de gifbeker?? En draagt de gevolgen hiervan?

Door EFT toe te passen ontkoppel je de stressrespons van een trigger. De emotie is dan weg. Voor altijd. Als je aan iets terugdenkt voel je er niets meer bij. Als je je ex-partner weer tegenkomt heb je werkelijk een neutraal  gevoel, je voelt je mild of zelfs vergevingsgezind. Daar hoef je op dat moment dan niets voor te doen. De emotie is geneutraliseerd en jij voelt je van binnen waardig. We werken, zoals je hebt kunnen lezen, namelijk ook aan de overtuiging die onder 'ik ben boos' zat, en deze verdwijnt dan ook.

TIP: Probeer het om het te ervaren!

 

Het kan zijn dat er meerdere herinneringen rond de scheiding moeten worden behandeld om volledig vrij te worden. EFT is desondanks een zeer snelle, eenvoudige techniek om zaken op te lossen.

Word ik dan emotieloos?

Zeker niet. Al zal je merken dat dingen die normaliter voor stress zorgen, minder tot geen effect meer hebben. Hoe meer triggers je met EFT uitschakelt, hoe minder negativiteit jou nog raakt.

Je omgeving zal dat na een aantal sessies in de gaten krijgen. Je reageert niet meer zo bozig als dat men van je gewend is. Zelfs een puber vindt geen gevechtspartner meer in jou.

Voor een afspraak voor een losse sessie, om eens te proberen of het iets voor je is, ben je van harte welkom!

A grijs.png
logo stichting EFT.jpg

In een onderzoek naar EFT, gepubliceerd in de Journal of Evidence-Based Integrative Medicine Volume 24: 1-12-2019, wordt geconcludeerd: 

"... This study adds to the evidence base for EFT as an effective mental health intervention, as has been demonstrated in many previous studies. It also suggests that EFT simultaneously improves a broad range of health markers across multiple physiological systems. As hypothesized, participants experienced significant decreases in pain, anxiety, depression, and PTSD. Physiological indicators of health such as RHR, BP, and cortisol also significantly decreased, indicating improvement. Happiness levels increased as did immune system function."

En,

"... If these were available to hospital patients as well as therapy group participants, medical services utilizations would be reduced. The savings in terms of financial cost and human suffering would be substantial."

Dit is een paragraaf. Klik hier om je eigen tekst toe te voegen.

Meer over bewijs en werking van EFT zie 'Wetenschappelijk bewijs'. Of klik hier voor een directe link naar meer info over EFT.

EFT

Emotional Freedom Techniques

Een van de tools die ik tijdens het traject bied is EFT; Emotional Freedom Techniques. Ik heb mij gespecialiseerd in deze methode omdat er snel resultaat mee geboekt kan worden. Is het een wondermiddel? Ja. Het effect ervan is reeds wetenschappelijk bewezen in Australie en de VS.

Je zit nu op de pagina over wetenschappelijke onderbouwing. Wil je een goede introductie over wat EFT precies inhoudt, klik dan hier.

bottom of page